Banan

Drevviken är en stor och långsmal insjö. Sjön är ungefär 1 mil lång och den gränsar till 4 kommuner, Stockholms-, Tyresö-, Haninge-, och Huddinge kommun. Den totala längden på Drevvikens skridskoslingan blir ca. 20 km. På denna sträcka åker du i en naturskön omgivning och du besöker alla fyra kommuner. Den exakta sträckningen och längden på banan kan variera något beroende på isförhållanden mm. Nuvarande förslag kan du se på kartan nedan.  Karta Drevviken 2014

Vi rekommenderar här fyra olika startplatser, en i varje kommun. Drevviksrännets startplats är i Huddinge kommun, sjöängsbadet. Försök så långt det är möjligt att åka i banans riktning motsols. Använd säkerhetsutrustning som isdubbar, ispik, visselpipa och livlina. Åk gärna tillsammans med någon. Råkar (områden med öppet vatten) kan uppstå på sjön. All åkning sker på egen risk.

STOCKHOLM: Hökarängsbadet, Ekebergabacken.

HUDDINGE: Sjöängsbadet, Sjöängsvägen. Startplats för Drevviksrännet.

TYRESÖ: Kumlabadet i Sofieberg, Herrgårdsvägen.

HANINGE: Dalens badplats, Brovägen. Alla åker på eget ansvar.

Is- & väderdagboken!

Aktuella isförhållanden får du även på tex. http://www.isplanket.se

ALL IS BETRÄDS ALLTID PÅ EGET ANSVAR!

RÅKAR (områden med öppet vatten) OCH SVAGA PARTIER KAN ALLTID FINNAS

All text är skriven av Kim Wiking. Vissa citat kommer även från Isplankets israpportörer. Texten ska ge en allmän bild av läget och den utgör inga garantier. Vädjan till pimpelfiskare: Försök så långt som möjligt att inte borra hål i närheten av den tänkta slingan (vatten tränger upp på banan när plogbilarna kör förbi). 20 meter från banan kan vara en bra riktlinje Tack på förhand!

Sjöisbanan plogas av Fritid Stockholm för information om isstatus och plogning ring deras telefonsvarare 08-508 45 685

2015-12-02 All israpportering avbryts tillsvidare på denna sida. Att vistas på natur-isar höst och vår måste nu tillsvidare göras helt utan Drevviksrännets rekommendationer. För övrig information se ovan.

2015-03-10 Några varma dagar med värmerekord den 8 mars. 16 grader och sol har nu gått hårt åt den återstående isen på Drevviken. Stora delar av södra fjärden är i dag öppet vatten.

2015-02-25 Ytterligare några dagar med plusgrader och sol har nu förstört isen ännu mera. Isen är ojämn i sin kvalitet och till stora delar porös. Isen är inte längre säker att beträda och vi bedömer att skridskosäsongen är slut för detta år. Välkommen åter nästa vinter.

2015-02-22 Kl. 12.00 Fem centimeter snö i natt har nu blivit ett två till tre centimeter tjockt slasklager. Isen fortfarande 15-17 cm vid provborrning i södra fjärden. Enda orosmomentet är att pimpelhålen som finns lite överallt inte kan frysa igen i de fortsatta plusgraderna. På vissa håll kan pimpelhålen istället växa i diameter och skapa en olycksrisk om man inte är uppmärksam. De vakar Stockholms fritidsförvaltning tidigare informerat om handlar förmodligen delvis om dessa pimpelhål.

2015-02-20 Stockholms fritidsförvaltning har i dag beslutat att stänga alla banor i länet inkl. Drevviken. Det innebär att inget banunderhåll på plogade banor kommer att genomföras den närmaste tiden. Stockholm vill utfärda en allmän varning för alla isar då man uppmärksammat vakar eller vindbrunnar på flera ställen. Det varma vädret de senaste dagarna har inneburit att nästan all snö nu är nedstöpt i isen och det är åkbart nästan överallt på sjön. Istjockleken uppskattningsvis fortfarande i dag över 15 cm. Stor försiktighet och vaksamhet påfordras dock. Åk inte ensam och använd säkerhetsutrustning.

2015-02-13 Banan är nu officiellt öppen för allmänheten. Stockholm fritid har i två dagar plogat och hyvlat hela slingan och de säger att den är i mycket bra skick. Missa inte tävlingen på söndag!

2015-02-11 Isen är nu minst 20 cm. överallt efter slingan. I morgon den 12/2 så kommer hela slingan att plogas med de större maskinerna och man kommer även att hyvla hela slingan före helgen. Drevviksrännet kan därför genomföras som planerat på Söndag den 15 februari. Välkomna!

2015-02-10 Sjöisbanan på Drevviken är fortfarande inte plogad, se nedan. Man avser dock att försöka ploga torsdag den 12 februari och då räknar vi med att kunna lämna ett besked huruvida Drevviksrännet den 15 februari kan genomföras.

2015-02-06 Rapport från Stockholm fritid: Allt arbete med sjöisbanorna har nu avstannat på grund av stora vattensamlingar och överisar som ej bär maskiner eller skridskoåkare. Alla banor är således stängda i väntan på kyla.

2015-02-04 Vikingarännet ställde i dag in tävlingen på Drevviken den 8 februari 2015 ”Vikingarännet ställs in! Intensivt snöande och för dålig kyla har gjort det omöjligt att ploga banan. Mer information kommer senare.” Drevviksrännet hoppas fortfarande på att loppet en vecka senare, den 15 februari kan genomföras.

2015-02-04 Banan är i dag inte plogad. Stockholms fritidsförvaltning har förklarat att snön som kommit de senaste dagarna gör att vatten tränger upp på banan och plogning därför inte kan genomföras. Isen beräknades i går vara 18 cm tjock, i Haningeviken är det dock endast 15 cm. Vi hoppas på besked de närmaste dagarna om plogning kan genomföras.

2015-01-29 Isen är idag 17-18 centimeter i princip överallt enligt Vikingarännets generalsekreterare Anders Tysk. Vikingarännet ska köras på Drevvikens sjöisbana den 8 februari (om 10 dagar) så därför bör deras rapporter vara riktiga och vi har inte kontrollmätt själva. Ganska mycket vatten på isen dock som vi tror kommer att frysa den kommande veckan. Kan även vara svagt vid strandkanten och på vissa ställen svårt att komma ut.

2015-01-21 Stockholm har i dag genomför en preliminär plogning med små fyrhjulingar. Jag tror att hela slingan är plogad men banan förklaras inte öppen förens isen är 20 centimeter och en slutlig plogning har kunnat genomföras med större maskiner. Vi vet inte när det blir eller om det är åkbart redan nu? Åker man nu så gör man det på eget bevåg och på egen risk som alltid. Mera info finns här.

2015-01-17 Bra naturis nästan överallt på sjön. Regn och varmt väder smälte ned de kvarvarande snöresterna och kalla nätter har nu gett en bra skridskois på de flesta ställen.

2015-01-14 Vi har 10-12 cm kärnis ute på södra fjärden, 10-20 cm snö har delvis smält ned och bildat en något skrovlig dubbel-is ovanför kärnisen.

2015-01-11 Enligt rapporter från pimpelfiskare så är isen minst 10 centimeter tjock även i den stora södra fjärden som la sist. Provborrning kommer att göras de närmaste dagarna.

2015-01-03 Några dagar med plusgrader och även lite regn har nu stöpt ned all snö som kom. Förmodligen även skadat isen som kan vara svag på utsatta ställen?

2014-12-30 Magelungen plogades i dag. Drevviken fortfarande för tunn is för plogning.

2014-12-27 Nu ligger hela Drevviken förutom några små öppna fågeltillhåll bl.a. utanför Badudden. Finns säkert råkar och andra mindre öppna ställen på andra olika platser i sjön.

2014-12-26 Trots några kalla dagar med 6-10 minusgrader så är södra fjärden fortfarande helt öppen söder och öster om Badudden/Drevviksstrand. Några modiga skridskoåkare testade dock isen norr om Badudden och mot Mörtviksbadet. 

2014-12-24 Delar av Drevviken har julaftonsmorgonen nu lagt. Stora södra fjärden är dock fortfarande helt öppen.

2014-02-25 Södra fjärden är nu helt öppen. Extremt tidigt att isen försvinner redan i februari, men vi får lov att konstatera att säsongen är slut för denna gång. Is ligger, pga. av sydliga vindar, dock fortfarande kvar i sjöns norra områden, men den försvinner nog där med snart. Tack för i år.

2014-02-24 En mindre råk som sträcker sig i nord-sydlig riktning finns nu mitt i den södra fjärden. Stora partier av öppet vatten finns även på fjärdens östra sida mellan Hemstanäs och Kaninholmen.

2014-02-16 Drevviksrännet ställer in tävlingen den 23 februari. Vintern kom sent, och snart så kan den vara över. Hela Sverige har just nu varmare temperaturer än vanligt så här års, enligt SMHI. Den senaste två veckorna så har det varit ovanligt varmt väder i hela landet. Vi hade ganska bra is under en kortare period, men nu så har värmen med plusgrader även vissa nätter skadat isen ordentligt och isen är ej längre säker att beträda. Utanför Drevviksstrand/Huddinge i den södra fjärden varierar isens tjocklek mellan cirka 6 och 10 centimeter och råkar tros finnas på många ställen. Men ytterligare några dagar med varmt väder väntas nu. En köldknäpp de närmaste veckorna kan dock återigen skapa goda förutsättningar för skridskoåkning. Men chanserna minskar för varje vecka som går och värmen verkar hålla i sig. – Jag ser i alla fall ingen vinter i sikte, säger Johan Groth, meteorolog på Storm.

2014-02-01 Istjockleken bedöms nu vara i snitt 15-18 centimeter nästan överallt. Som vanligt så kan det naturligtvis variera och tunna mindre ställen eller till och med råkar har noterats vid strandkanten på västra sidan. På en vecka så har isen i princip fördubblats i tjocklek, men nu vänts lite varmare väder. Vi kanske behöver en vecka till med minusgrader innan det kommer att plogas? Beslutet tas av Stockholms stad och vi vet inte. Isen är förmodligen tjockare på Magelungen eftersom denna slinga redan nu är plogad.

2014-01-24 Södra fjärden cirka 6-10 centimeter kärnis. Kan dock fortfarande finnas tunnare partier eller t.o.m. råkar eftersom snön ligger ojämn på isen. Undvik partier med mycket snö. Isdubbar, ispik, visselpipa och livlina rekommenderas som vanligt.

2014-01-18 Nu har det kommit lite snö som tyvärr ger försämrad fortsatt tillfrysning. I går så åkte 3 personer på sjön. Men det vill jag inte rekommendera. Gissningsvis fortfarande under 4 centimeter och svaga partier eller råkar på flera ställen.

2014-01-15 Hela Drevviken ligger nu blank som ett salsgolv. Bär dock inte ännu gissningsvis 1-3 centimeter. Förmodligen finns även råkar, bl.a. utanför Mörtviksbadet.

2014-01-12 Vi väntar fortfarande på isläggningen, Drevviken är fortfarande i dag helt öppen. 2007 så la isen senare än detta datum och tävlingen kunde genomföras som planerat det året, så ännu finns det hopp. Den som väntar på något gott…

2013-04-23 Stora delar öppet. Tack för i år!

2013-04-14 Förmodligen sista helgen ute på isen. Vi har till dags datum alltid haft minusgrader på nätterna även om dagarna varit soliga och varma en längre tid och isen är fortfarande 30 cm tjock även om den börjar bli lite porös i sin karaktär. Man bör inte kommande vecka gå på isen eftersom det nu ska bli varmare och det börjar bli opålitligt på många ställen. Vårtemperaturer med plusgrader på nätterna förstör kvarvarande is mycket fort.

2013-03-26 Ingen av de stora slingorna är plogade efter det stora snöfallet den 19 mars då det kom 10-20 centimeter snö. Okänt om den lilla slingan i Stockholm är plogad men förmodligen så är den det. Isen är fortfarande tjock, uppskattningsvis upp till 50 cm. på många ställen.

2013-02-20 Slingan har sedan en tid varit dåligt underhållen. Det har dock funnits en välplogad sträcka mellan badudden och ned mot Lännaviken som varit åkbar om man vill åka fram och tillbaka.

2013-01-19 Bra isförhållanden och hela slingan är nu plogad (18/1) Isen bedöms vara minst 20 cm på de flesta ställen. Välkommen 2012-12-10 Hela Drevviken ligger nu och grupper med skridskoåkare har redan setts ute på den tunna isen. Mera snö väntas i morgon och detta tros förhindra fortsatt tillfrysning. Vårt råd är att isen inte ska beträdas.

2012-12-08 Nästan hela Drevviken ligger nu. Det finns några större öppna råkar utanför Badudden (Drevviksstrand/Skogås) som nästan når ända över till Tyresösidan. Den 5/12 var nästan hela fjärden öppen vilket kanske var tur eftersom vi då fick 40-50 cm snö. Tjocklek på isen okänd, förmodligen endast en tunn ishinna på många ställen.

2012-03-26 Varmt väder den sista tiden har inneburit att isen har försvunnit i snabb takt och idag så var hela Drevvikens södra fjärd helt öppen. Förmodligen så består nog i princip hela Drevviken nu av öppet vatten.

2012-03-08 De sista åkarna på Drevviken? Såg i dag två stycken långfärdsskridskoåkare som obehindrat åkte längst efter Drevviksstrands stränder. Fortfarande alltså åkbar naturis även om en råk har öppnat sig utanför Badudden i Drevviksstrand/Skogås. Totalt har denna säsong erbjudit 4 veckor med åkbar naturis trots att slingan inte har kunnat plogas.

2012-02-25 Totalt cirka två decimeter snö har nu smält ned nästan helt och Stora delar av Drevviken är nu pga kalla nätter åkbar även om den är skrövlig och ojämn på många ställen. Plogning har ej varit möjlig att genomföra och nu finns som sagt ingen snö kvar att ploga bort. Fortfarande mycket is ca. 15-25 cm kärnis även om det kan finnas ställen som är sämre. Vaksamhet och isdubbar är som vanligt att rekommendera.

2012-01-09 Isen la över hela Drevviken denna helg. Ungefär två veckor med åkbar naturis erbjöds på Drevviken innan snön gjorde åkningen svårare.

2011-04-16 Isen gick upp ungefär detta datum. Något senare än förra året.

2011-02-18 Flera dagar med mycket kallt väder och cirka 2 decimeters snö på isen. Fritidsfiskare rapporterar att isen är cirka 50 centimeter tjock. Slingan är ännu oplogad och inget datum för eventuell plogning är känt.

2011-02-04 Samma besked som den 20 januari, se nedan. Igår ganska mycket vatten på isen vilket borde innebära lite bättre is och att man nu ser sprickor och bulor bättre. Bifogar här en kommentar från Isplanket under rubriken, Utan ansvar – Isen är sannolikt uppåt 20-30 cm tjock. Det finns några ställen som är luriga på Drevviken, bl.a. utloppet för Forsån från Magelungen. Hela viken där på norrsidan inte så långt från Hökarängsbadet kan vara farlig. Sedan är det Drevvikens utlopp nere vid Gudöviken som är ett annat ställe där isen kan vara svag. I bland uppstår en råk med svagis/öppet vatten mellan Fornudden i Tyresö och udden i Skogås rakt över.

2011-01-20 Flera dagars töväder och regn har nu gjort hela Drevviken åkbar efter de senaste dagarnas kyla. All snö är nerstöpt, men isen är fortfarande lite skrövlig och bulig på många ställen. Bitvis helt ok, i alla fall åkbar.

2011-01-05 Trots rekordkyla så är Drevviken fortfarande inte möjlig att ploga. December månad är enligt SMHI den kallaste sedan 1915, med 5-7 grader lägre medeltemperatur än normalt. Problemet är att det i december även har snöat mycket, snötäcket är nu flera decimeter tjockt och isen växer inte till som vi skulle önska. Den 20 december så gick banläggaren igenom isen (på grunt vatten) med sin Mercedes-Jeep efter att ha missbedömt läget. Bilen är nu bärgad, men det fortsätter att snöa och det är idag osäkert om och när Drevviksrännet kan plogas.

2010-12-01 Förrädisk is: Ytterligare en kall natt och många premiäråkte idag. Strålande solsken och cirka 10 minusgrader. Lite mera pudersnö har också kommit och detta gör isen förrädisk. Snön ligger lite tjockare på vissa ställen och där kan isen vara dålig under. Minst tre personer har idag gått igenom isen som i övrigt är cirka 5-7 centimeter tjock.

2010-11-29 Nu ligger isen på hela Drevviken. Natten har varit kall med cirka 10 minusgrader, vi får väl se om isen går upp igen eller fryser till ordentligt så att det går att åka? Lätt pudersnö överallt, kvalité och tjocklek okänt.

2010-04-13 Idag ligger stora delar av Drevviken öppen. Söder om Skogås är hela fjärden helt isfri. Norr om badudden ligger det fortfarande kvar mycket is även om mindre delar av öppet vatten finns även där.

2010-03-08 Under mars månad har Drevviksrännet ännu inte kunnat plogas. Mycket vatten och dubbelis innebär att det kanske inte blir något mera denna säsong? Några varma dagar med regn runt månadsskiftet innebar att det blev mycket vatten under snötäcket. När kylan kom tillbaka så blev det dubbelis som inte bar plogbilarna. Ett stort problem är även pimpelfiskarna. Borrar man hål för nära slingan så pressas stora mängder vatten upp av snöns och plogbilarnas tyngd. Vid sista plogningen så fanns det 7 borrhål mitt i den upplogade slingan… Försök så långt som möjligt att borra pimpelhålen åtminstone 20 meter från slingan. Denna vinter, (dec – feb) har varit mycket kall och snörik. Snöfallen mellan den 20 och 26 februari resulterade i snödjup som var rekordstora eller mycket nära rekord vid ett flertal stationer med över 100-åriga mätserier, enligt SMHI. På en del håll i mellersta delen av landet har det inte varit en enda dag med plusgrader sedan Lucia. På vissa platser innebär detta rekord sedan mätningar startade där 1875.

2010-01-03 Hela slingan är nu plogad och isens tjocklek varierar mellan 15 och 17 cm.

2010-01-01 Förvånansvärt bra is med tanke på snön som kom efter det att isen hade lagt. Följande text är saxad från en kommentar på isplanket och jag instämmer i bedömningen. ”Efter en natts kyla så är det en åkbar yta på drevviken. Toppisen drygt 10 cm. Blev en 20 km tur och hela sjön verkar åkbar”.

2009-12-20 Isen ligger nu sedan två dagar över stora delar av Drevviken. En av israpportörerna på Isplanket sa den 18/12 ”På freddagsmorgonen ligger en tunn ishinna öven drevviken, kanske är det dags för försiktig premiär imorgon.”, slut citat. Tyvärr så har det snöat mycket de senaste dagarna, totalt kanske 3-4 dm. Min analys blir att eventuell åkbar is på Drevviken har förstörts av snötäcket. Vi kanske ska hoppas på lite varmare väder så att isen går upp igen innan nästa köldknäpp?

2009-04-14 Hela Drevviken är nu helt isfri, påskhelgens värme med 15-18 grader tog bort de sista resterna. Vintern har varit mycket bra för skridskoåkarna på Drevviken med en säsong på över tre månader. Isen la den 28/12 och de sista åkarna jag såg var den 3/4. Långa och flera perioder har det varit åkbart över hela sjön. Lite skillnad mot förra året då det bara blev någon enstaka dag som var åkbar.

2009-01-09 Hela slingan runt Drevviken är idag plogad. Isen är 23-24 cm tjock. Viss plogning med stickspår mm. kanske kommer att göras i morgon Lördag. Varmare väder är på gång så det borde bli mycket bra förutsättningar för skridskoåkning.

2008-12-31 Mycket bra is nästan överallt. Lite frostpuder som på vissa partier blåst bort. Mestadels kanske 6-10 cm kärnis. Längre ut även stora delar med bara 5 cm, även en lite vindbrunn för sjöfåglarna utanför Badudden i Drevviksstrand/Skogås. Blir inte mycket bättre än så här… Vi har lagt ut några bilder på http://www.isplanket.se/ under fliken israpport. GOTT NYTT ÅR, önskar vi er alla.

2008-12-29 Såg några personer på Drevviken idag. Fantastisk spegelblank kärnis enligt uppgift kanske 5 cm. En pik går igenom på 2-3 hack. isen är tunnare mitt i och i vissa andra partier en bit ut från land. Säkrast efter kanterna där det verkar stabilt. Kan bli mycket bra i morgon med ytterligare en kall natt, men var försiktiga.

2008-02-19 Idag, 5 dagar innan tävlingen beslutar vi oss för att ställa in Drevviksrännet 2008. Det är fortfarande varmt och stora delar av Drevviken är helt öppna. Massmedia har rapporterat om att denna vinter verkar bli den varmaste i Stockholm på över 250 år.

2008-02-16 Några dagar med kallare väder och delar av Drevviken har nu is upp till 3 cm. Några få personer har faktiskt provat att åka kortare sträckor. Ser dock mörkt ut, eftersom varmare väder nu är i antågande. Nu på söndag (1 vecka innan loppet) har lovats sol och 7 grader varmt.

2008-02-03 Fortfarande lika varmt. Vi beslutade idag att flytta fram tävlingsdatumet till den 24 februari.

2008-01-17 Vi väntar nervöst på vintern och kylan, drygt tre veckor kvar till årets tävlingsdag. Öppet vatten 5 grader varmt och solsken… Det verkar bli ännu senare isläggning än förra året, men vi håller tummarna.

2007-03-12 Säsongen verkar vara slut för i år. Flera dagar med 8-10 plusgrader har nu gjort sitt. Följande kunde läsas på isplanket igår. ”Idag söndag befor vi, Friskis & Svettis, 38 personer i två grupper hela Drevviken runt. Start 09.30 och vid 13.00 klev vi av isen, som då visade utmattnings- tendenser och otjänligt ytmjuk karaktär. Stark varning anbefalles för alla vårisar i dessa soltider, inkl. Drevviken. ULF”

2007-02-17 Tävlingsdagen: Större delen av slingan var sopad och isen var bra även om vissa delar var lite ojämna. Följande mail fick vi av en deltagare efter loppet och vi tycker att beskrivningen stämmer in ganska bra. ”Banan var bred och isen var torr och mestadels hård/Jan Olof”.

2007-02-15 Isen är nu 21-23 cm. Hela banan är plogad och längden är 24 km. Isytans kvalitén är ojämn och något knagglig/bulig. Vissa delar är sopade och vissa delar har mindre snö kvar.

2007-02-08 Em. Hela slingan utom Norrby/Lännaviken är nu plogad. Viss kompletteringsplogning kommer att göras under helgen. Något spröd kärnis 14-17 cm och fortfarande lite dålig yta.

2007-02-08 Fm. Banan är inte plogad och isen är något knagglig/bulig samt täckt av några centimeter snö.

2007-01-20 Drevviken la ungefär detta datum (ni som har exakt statistik maila gärna in den till oss). Detta är mycket sent, ungefär 3 veckor senare än de föregående åren och vad vi bedömer som normalt.

All text är skriven av Kim Wiking. Vissa citat kommer även från Isplankets israpportörer. Texten ska ge en allmän bild av läget och den utgör inga garantier.

ALL IS BETRÄDS ALLTID PÅ EGET ANSVAR!